Kadro Alaşımları

Kullanım alanı bakımından bisiklet kadroları farklı alaşımlarda üretilmektedir. Uzun turlar için esnemezlik ve yük taşıma kapasitesi ön planda tutulduğundan çelik kadro üretimi, şehir içi ve hıza odaklı sürüşlerde alüminyum ve karbon içerikli kadrolar üretilmektedir. Bu alaşımlardan farklı olarak titanyum gibi farklı metaller kullanımı da sözkonusudur.

Alüminyum Kadro

Alüminyumun kadro malzemesi olarak kullanımı son 25-30 yılda hızlı bir şekilde artmıştır. Günümüzde hemen hemen bütün orta ve büyük ölçekli üreticilerin en az bir alüminyumdan yapılmış bir bisiklet modeli vardır. Alüminyumun kadro malzemesi olarak kullanımının ana nedeni düşük yoğunluğudur. Alüminyumun elastik modülü diğer malzemelere oranla düşük olmasına rağmen oldukça pek bir bisiklet yapmak mümkündür, çünkü düşük yoğunluk nedeniyle büyük çaplı ve et kalınlığı yüksek tüplerin kullanılmasına müsade eder, ve bu durumdada fazla ağırlık artışı olmaz. Et kalınlığının yeterince büyük olmasıyla yüksek pekliğin yanında iyi bir bükülme direnci de sağlanır. Alüminyumun bükülme direncinin düşük olması sürüş rahatlığı sağlar. Alüminyumun yorulma direnci genellikle düşüktür, bunun anlamı, küçük bir yük bile eğer yeterli bir zaman diliminde sürekli olarak uygulanırsa yorulma kırılması oluşmaktadır. Çelik ve titanyumun yorulma direnci daha iyidir. Ancak iyi dizayn edilmiş, kalınlaştırılmış tüplerden yapılan alüminyum kadrolar nispeten daha güçlü ve daha hafif olmaktadır. Alüminyumun diğer avantajları; fazla pahalı olmaması, şok absorbe etme özelliği ve korozyon direncinin yüksek olmasıdır. Dezavantajları; yorulma ömrü düşük, rezilyansı düşük, tamiri zor ve bağlantı noktalarının kolayca deforme olabilmesidir.

Karbon Kadro

Kompozitler, bir matriks malzemesi içine gömülmüş, fiberler, partiküller veya kısa fiberler içerir. Fiber, partikül ve kısa fiber gibi takviye malzemeleri yapıyı aynı boyuttaki metal gibi mukavemetli ve rijit hale getirir, fakat daha hafiftir. Kompozitler metallerden farklı olarak anizotropiktir. Bunun anlamı; kompozit malzemenin mukavemet ve tokluk gibi özellikleri malzeme içinde herhangi bir paterne göre dağıtılan takviye malzemesinin ekseni boyunca meydana gelmektedir. Bu nedenle kadro malzemelerinde kullanılan kompozitler farklı yönlerdeki gerilmeleri absorbe etmek için, fiberlerin farklı açılarla yönlendiği çok katlı tabakalardan oluşur. Bu, ağırlığı azaltırken yanal gerilmelere karşıda mukavemet sağlar. Kompozit kadrolar basınçlı levha üretim prosesi ve tüp üretim prosesinin birleştirilmesi ile tek parça (monocoque-monoblok) halinde üretilebilir. Bir karbon fiber takviyeli kompozit malzemenin ağırlığı çeliklerin %25’i kadardır ve çeliğe yakın bir mukavemete sahiptir. Karbon fiberler aynı zamanda, çelik ve titanyumdan daha iyi yorulma direncine sahiptir. Matriks malzemesinin şok absorbe etme özelliği vardır. Kompozit malzemelerin şok ve vibrasyon söndürme özelliği ve mukavemet-ağırlık oranı metallerden daha iyidir. Karbon fiber takviyeli kompozitler, en hafif, en mukavemetli, en iyi şok absorbsiyon özelliğine sahip, korozyon direnci yüksek ve dizaynı sınırsız olan bir malzemedir. Aynı zamanda, pahalı oluşu, teknolojisinin hala gelişmekte olması, mukavemetinin dizaynına bağlı olması ve bağlantı yerlerinin kolay bozulması gibi bazı dezavantajları vardır. İyi ve uygun dizayn edilmiş karbon fiber takviyeli kompozit kadrolar diğer malzemelerden yapılanlara göre daha iyi özelliklere sahip ve daha komforlu olabilir.

Bisiklet Tipleri

Kullanım amaçlarına göre bisikletler farklı tiplerde üretilmektedir. Toprak ve engebeli arazilerde, doğada sürüş yapacaksanız konforunuz ve bisikletin kaymaması için dağ bisikleti, asfalt yollarda hıza dayalı bir sürüş için yol bisikleti, şehir içinde konforlu bir sürüş için şehir bisikleti, hem şehiriçi hem de nispeten patika yollarda sürüş yapacaksanız gravel bisikleti tercih edebilirsiniz. Son yıllarda araba bagajına sığdırılması, şehir içi metro ve tramvaylarda taşıma kolaylığı sağlaması açısından katlanır bisiklet kullananların sayısında belirgin bir artış gözlenmektedir.

Yol Bisikleti

Yol bisikletleri, asfalt ve düzgün yollarda kullanım için üstün nitelikli tasarımına sahiptirler. Gidonları değişik pozisyonlarda sürüş yapmaya olanak verir. Aerodinamik gidon tasarımında temel hedef rüzgar direncini en aza indirerek, hızı maximize edecek bir sürüş pozisyonu sağlamaktır. Tam bir performans makinesi olan yol yarış bisikletleriyle asfalt yollarda son derece hızlı ve uzun yollar kolayca katedilebilir. Dar lastiklerinin yol tutuşu ve sütrünme direnci düşüktür. Çok ince 28'' tekerlekleri yüksek (100-120 psi) hava basınç değerleriyle kullanılır. Islak zeminler bu bisikletler için tam bir tuzaktır. Dar seleleri, bacaklara sürtünmeden vücudu destekler. Yaysız, sert seleler güç kaybına izin vermez.

Şehir Bisikleti

Şehirde ya da seyahat amaçlıdır, Yol bisikleti ve dağ bisikletlerinin bazı özelliklerini barındırmaktadır. Yoğun arazi, atlama-zıplama kullanımı için uygun değildir Ekstra yük taşımaya uygundur Yol bisikletine göre daha az performans, daha fazla konfor İşe gidip gelme gibi sadece şehir içi kullanıma uygun olarak tasarlanmış olan şehir bisikleti, dayanıklı kadrolar ve sağlam tekerleklere sahiptir. Motorlu taşıtları daha iyi görmenize ve onlar tarafından görülmenize olanak sağlayan dik bir sürüş pozisyonu sağlıyor. Tekerleri genelde 26 inçtir. Şehir hayatında cam kırıkları gibi tehlike teşkil eden yol koşullarına karşı daha dayanıklı olaması için geniş ve tıklı lastikleri vardır. Sürüş pozisyonunu ve teker yapısını dağ bisikletinden alır. Genellikle krom yada alimunyum olan gövdesi de tümseklerden hoplamalara, derin çukurlara girmelere dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Birçok modelde işe gidip gelirken faydalı olabilen mataralık, ızgaralar, ışıklandırma sistemleri veya çamurluklar da bulunuyor.

Dağ Bisikleti

Darbe emici özelliklerle ve daha iyi fren sistemleriyle dizayn edilen dağ bisikletleri toprak yollar, çamur, taş gibi arazi şartlarına uygundur diyebiliriz. Zorlu arazilerin üstesinden gelmek için yol bisikletlerinden daha düşük viteslerle donatılmışlardır ve daha yüksek fiyatlı modeller aynı zamanda daha hafif olma özelliğine de sahiptir. Dağ bisikletleri, çukurlara dayanıklılık sağlarken aynı zamanda rahat da olduklarından işe gidip gelmek için iyi bir seçim. Fakat, asfalt üzerinde, geleneksel dağ bisikletlerinin yol bisikletlerine oranla daha küçük tekerlek çapı (26 inç), yol bisikletlerinin 27 inçlik tekerlek çapına oranla daha az verimli. Bu nedenle, birçok dağ bisikleti için günümüzde 29 inç tekerlekler tasarlanmakta. Çünkü daha büyük tekerlekler ve lastikler yuvarlanma direncini azaltıyor ve engelleri daha kolay aşıyor.

Gravel Bisiklet

Gravel Bisikletler toprak ve çakıl gibi bozuk zeminlerde yol alabilecek şekilde özel olarak tasarlanmış yol bisikletidir. ingilizce de çakıl anlamına gelir Teknik olarak ayrı bir bisiklet türü olarak tanımlamak pek doğru olmayabilir. Şehirde, arazide ve hatta turda kullanıma uygun yapısıyla farklı özelliklerin bileşimi, yeni nesil bir melezdir. Görünüş olarak yol bisikletine çok benzer fakat lastikleri yol bisiklerine göre daha kalın ve tırnaklıdır. Toprak yollarda kullanıma uygun bu lastiklerle yol bisikletlerinden ayrılır. Sürüş konforunu artıracak şekilde tasarlanmış rahat kadro açıları ile de Cyclocros bisikletlerden ayrılır. Gravel bisikletlerde yağışla birlikte iyice zorlaşan yol koşullarının olumsuz etkisinden kaçınmak için disk fren kullanılır. Kadroda bulunan bagaj takma yuvarı ile tur bisikleti olarak kullanımına da izin verir.

Elektrikli Bisiklet

Elektrikli bisikletlerin, standart bisikletlerden temel farkı elektrikli motor desteğidir. Pedal kuvvetine ek olarak istendiğinde elektrik desteği devreye girerek sürücüye yardımcı olur. Aslında, elektrikli bisiklet yeni geliştirilmiş bir fikir değildir. İlk olarak 1881 ‘de Gustavo Trouve, Fransa‘da elektrikli bisikleti icat eder ve ilk deneylerini yapar. Ancak o zamanın teknolojik koşullar e-bike'ların hızlı gelişmesine imkan vermez. Çoğu elektrikli bisiklet, standart bir bisikletin tasarımını, geometrisini ve bileşenlerini içermektedir. Ancak, standart bisikletten farklı olarak, şarj edilebilir bir batarya ile çalışan ek bir elektrik motoruna sahiptir. Elektrik motoru, sürücüye yokuşların üstesinden gelmek için otomatik veya manuel olarak ekstra güç verir. Elektrikli bisiklet, istendiğinde standart bir bisiklet gibi de kullanılabilir. Elektrikli bisikletler, elektrikli bir motor desteği ile ek güç sağlayarak, daha fazla insanın hiç olmadığı kadar bisiklet sürmesine olanak sağlıyor. Bunu, elektrikli bisikletlerin birçok insan için bisiklete binmeyi engelleyen dik yokuşları aşılabilir kılması ile yapıyor. Terleme, aşırı yorgunluk, uzun mesafeleri gidememe korkusu gibi sebepleri ortadan kaldırıyor. Bu nedenle, elektrikli bisikletler daha fazla insan için işe yarayan bir araçtır. İşe ya da okula gidip gelmek, yeni yerler keşfetmek ya da sadece şehirde gezmek için tercih edilen bir araç olarak karşımıza çıkıyor bu bisikletler.
Anasayfaya Dön